Hugo

Hier is een overheerlijke Italiaanse aperitivo (cocktail) om je tanden in te zetten die al een grote favoriet is in de Zuid-Tiroolse regio.

Het wordt de Spritz Hugo (Ugo in het Italiaans) genoemd. Het is de meest populaire aperitivo in de Dolomieten, zowel in de zomer als in de winter. De Spritz Hugo is een verfrissende en lichte drank die op grote hoogte is getest door bekende barista’s.

De San Zeno Wine & Cocktail Bar in Naturno, waar Duits wordt gesproken en Italiaans wordt verstaan, was de inspiratie voor deze aperitivo, die in 2005 werd bedacht door de Italiaanse barista Roland Gruber in de San Zeno Wine & Cocktail Bar.

hugo wijn

Hugo, zoals het destijds bekend was, werd gecreëerd door Gruber door mousserende Prosecco-wijn te mengen met seltzerwater en verse muntblaadjes, evenals citroensiroop. Zonder duidelijke reden werd de Hugo/Ugo meteen een hit.

Later paste hij het recept aan door de citroensiroop weg te laten en de citroensiroop te vervangen door een siroop die is verkregen uit de bloemen van een inheemse plant die in de hele Europese Alpen groeit. En zo werd de echte Spritz Hugo geboren, die zijn positie bovenaan de populariteitsladder heeft behouden in de bars, chalets en andere drinkgelegenheden die tot op de dag van vandaag op het terrein te vinden zijn.

Sciroppo di Sambuco, een stroperig-zoete likeur gemaakt van de bloemen van de vlierbessenplant – Sambucus Nigra (Latijn), Sambuco Nero (Italiaans) of vlierbloesem, is het belangrijkste element in elke goed geconstrueerde Spritz Hugo-cocktail.

Het is niet te verwarren met Sambuca, de krachtige, naar drop gearomatiseerde heldere likeur die zich onderscheidt door de aanwezigheid van drie koffiebonen (muggen) die in het glas drijven. Sciroppo di Sambuco is heldergeel van kleur, zeer zoet en komt dik en siroopachtig uit, zoals een siroop zou moeten.

In de Spritz Hugo is niet veel vlierbloesemsiroop nodig; net genoeg om je de indruk te geven dat het aanwezig is, maar niet te veel. Deze cocktail bevat ongeveer 4/5 Prosecco en 1/5 Vlierbloesemsiroop, voor een bijna 4-op-1 verhouding tussen de twee belangrijkste vloeistoffen. De Hugo wordt gekoeld geserveerd.

De Spritz Hugo is beproefd in de Dolomieten. In feite is het een Italiaanse cocktail met een laag octaangehalte en op grote hoogte die populair is bij skiërs, snowboarders, wandelaars en trekkers van alle niveaus. De Spritz Hugo is een Spritz spritzer. Aperitivo waar je blij van wordt en dagdromend over een winter- of zomervakantie in de bergen is deze.

Bron: Hugo